Het volgende verhaal kan waar gebeurd zijn, een legende zijn of een sprookje. Het is zelfs nog mogelijk dat het verzonnen is door een man, wiens naam ik niet zal noemen, die gewoon van het toch al gebroken beeldje af wilde. Al met al een ontroerend verhaal .

Vele jaren geleden was het in het toenmalige rusland gebruikelijk dat plegers van een misdrijf zware straffen opgelegd kregen. Eigenlijk is er in al de jaren die volgde maar weinig veranderd, maar toch.....
Igor was zo'n man die vanwege de diefstal van slechts enkele broden voor zijn hongerige gezin 15 jaar werkkamp hoorde eisen. De rechter deed daar nog 10 jaar bij en verkoos het idilische siberië als plaats waar deze straf uitgezeten (lees werk !) diende te worden. Vanaf de rechtbank waar Igor deze dramatische uitspraak aanhoorde was het echter nog 2 1/2 jaar lopen naar zijn cel in Siberië. En aangezien Igor tijdens deze wandeltocht niet kon werken ging die tijd niet van zijn straf af.
Na een kortstondig afscheid van zijn vrouw en 17 kinderen begon Igor aan zijn lange reis. Na 2 1/2 jaar kwam Igor aan. Tijdens de lange en barre tocht was hij een hand verloren aan de vrieskoude. 
Tijdens zijn 25 jaar heeft hij wekelijks iets van zijn rantsoen brood apart gelegd. En na enkele jaren had hij dit beeldje van hemzelf gemaakt. En na 30 jaar toen hij weer thuis aan kwam had hij het beeld nog steeds en terwijl hij stierf in de armen van zijn vrouw gaf hij het haar.

Overmand van verdriet dacht zij na wat zij met een dergelijk beeldje kon doen. Opeten was onmogelijk en verkopen ook. Maar als dondeslag bij heldere hemel kwam daar die Nederlander die wel oren had voor het vreselijk tragische verhaal van de vrouw en haar beeldje. Na een warme en begripvolle ontmoeing wilde deze Nederlander Igor wel van haar in ontvangst nemen tegen een kleine vergoeding in Roebels. (zo ongeveer zou het gegaan kunnen zijn maar hier spreken de diverse versies elkaar tegen !!)

Aangekomen in Nederland kreeg het beeldje van "Igor with 1 hand" een ere plaatsje in het kantoor van Frans. En na menig jaar besloot hij dat het een goede daad zou zijn als hij het beeld van Igor zou laten afreizen naar een ander idilisch oord. Niet lopend dit keer maar per vliegtuig om vervolgens zijn laatste jaren te slijten onder een palmboom op Bonaire met een drankje een paar leuke dieren en mogelijk nog een leuk partner. Wie zal het zeggen.

Op deze pagina staat in ieder geval het verhaal van Igor en de foto's van zijn reis.

 

Frans & de gevangene van Siberië

IGOR
SOON IGOR ON EDEN BEACH foto´s