© 2010 -. All rights reserved.

Waar gaan wij eten en 'stappen' op bonaire

Divi (flamingo beach) : Aan de ‘bulevar Julio a Abraham’ is dit hotel, casino en bar gelegen.
Ik kom regelmatig in de ‘divi bar’. Met zijn happy hour (elke bestelling krijg je dubbel ! - cocktails niet inbegrepen bij happy hour) van 18:00 tot 19:00 is het een perfecte plek om lekker te zitten en te genieten van de ondergaande zon. Je kan heerlijk relaxen op de pier of bij de bar aan het water. Het is er relatief rustig en er komen zowel toeristen (en niet alleen Nederlanders) als lokale Bonairianen. Regelmatig is er ook een leuke steelband of ander optreden. Prijzen zijn er schappelijk en zijn te vergelijken met Nederland. Altijd lekker schoon. Goede sfeer en vriendelijk personeel. Nootjes op tafel en af en toe een hapje.

Mi Banana: aan de nikkiboko noord vind je dit colombiaanse restaurant. Van de buitenkant maar ook binnen ziet het er niet echt uitnodigend uit maar het eten is gewoon erg goed. Een mooie kaart met verse vis en vlees gerechten. Wij waren met een groep van 10 personen en bestelden diverse hoofdgerechten. Colombiaanse steak, kip en vis. Alle gasten waren zeer te spreken over de kwaliteit van het eten. Ook is er een ruime keuze uit fraaie colombiaanse desserts. En dat alles voor ongeveer €15 per persoon incl het drinken. Aanrader …..

Little Havana: Aan de Kaya Bonaire is deze Bar te vinden. Hier komen voornamelijk Nederlanders en de muziekkeuze is daarop afgestemd. Later op de avond dus hossend en in polonaise door de kroeg. Zowel toeristen, klm personeel, als ondernemers als werkenden via de ministeries komen hier. Weinig lokale bevolking. Omdat het binnen al snel erg warm wordt staat men vaak op straat. Verbaas je over de klm crews die zich hier vol laten lopen terwijl je weet dat ze je morgen weer naar huis moeten vliegen ……. Verder erg gezellige kroeg als je hier van houdt. Door de week vaak wat rustiger.

Don’s habitat "rum runners": Kapitein Don Stweart is de grondlegger geweest van het duiken op Bonaire heden ten dage. Hij opende de eerste duikschool met resort en heeft op het eiland de vele diverse duiklokaties in kaart gebracht. Op de plek van zijn duikschool is ook een restaurant waar wij hebben gegeten. Het resort is gelegen op de weg naar de wijk “Hato”. En is duidelijk aangegeven. Het restaurant is direct gelegen aan het water op een fantastische lokatie. Met ruime keuze voor ontbijt, lunch en diner. Tevens zijn er pizza’s te krijgen.
Leuke kaart en ruim assortiment wijnen. De filet mignon met blue cheese en gepofte aardappel met room was erg lekker en de fajitas kip van mijn dochter was ook op bijzondere wijze klaargemaakt. Voldoende aandacht voor de opmaak en service. Prijzen zijn wat hoger dan elders. (mignon € 17,= en fajitas € 14,=) maar zeker goed betaabaar.
Jammer genoeg moet ook meegedeeld worden dat Don's Habitat ook een aantal zeer minpunten kent. Na er een aantal malen gedineerd te hebben was er ook negatieve ervaring. Een matige tot zeer slechte bediening. Nonchalant en klantonvriendelijk. Niet meer weten wie wat heeft besteld. Zo maar borden voorschuiven en niet weten wat het gerecht is wat wordt geserveerd enz. Orders vergeten waardoor gasten zonder voor- of hoofdgerecht zitten. En dan ook nog een zeer slechte klachten afhandeling of compensatie. Na het vergeten van een hoofdgerecht werd gereageerd met "u krijgt 1 drankje van het huis" en verder niet. Geen excuus of wat dan ook. ECHTER nadat ik een brief met bovenstaande had gestuurd naar de manager kreeg ik keurig een uitnodiging voor een "diner voor twee". Dus toch een goede oplossing. De avond dat wij gebruik maakte van dit aanbod werden wij keurig ontvangen en bediend. Zoals we gewend waren bij rum runners. Waar wij eerder hadden besloten hier niet meer naar toe te gaan is ons vertrouwen in rum runners weer van dien aard dat wij er weer vaker gaan dineren.

El Mundo: Aan het begin van de Kaya grandi vind je op het plein “el mundo”. En zoals de naam al doet vermoeden hebben ze een kaart met gerechten van over de hele wereld.
Van stampot, hamburgers tot fajitas, steak en pasta. Voor een hele redelijke prijs is hier een lekker hoofdgerecht te krijgen. Gemiddeld ben je grofweg 12 tot 15 euro kwijt voor een hoofdgerecht en drinken p/p

Plaza resort (v/d Valk): Het overbekende plaza resort bonaire van v/d Valk. Ligging tegen het vliegveld aan. Persoonlijk vind ik het onbegrijpelijk dat mensen er voor kiezen om daar te verblijven. Er zijn zo veel mooiere plekken tegen een net zo schappelijke prijs. Ik kom er regelmatig dus zet ik wat voor- en nadelen op een rijtje:
Ø Bijna alleen Nederlanders incl. de bekende Nederlanders.
Ø budget kamers ( die van de aanbiedingen) zien er wat oud en onverzorgt uit. Op de buitenplaats komt op de beneden appartementen de airco uitlaat van beneden en boven uit waardoor het letterlijk een oven wordt (onbegrijpelijk !!).
Ø Relatief duur zijn de bars en restaurants (30 tot 50 procent hoger dan elders.
Ø Happy hour (drankjes halve prijs) 17:00 en 18:00 en 21:00 en 22:00
Ø 1 keer in de week voor $ 15,- BBQ met muziek en volleybal tournooi
Ø matige serivice op bv kamers - schoonmaak en bereidwilligheid (hoor ik van gasten)
Ø Mooi strand en snorkelplek.
Ø Regelmatig entertainment met bv muziek en salsa les, enz


City Cafe: Gelegen aan de Kaya J. N. E. Craane. Voor ontbijt, lunch en diner. En na het diner is het een cafe. Ik ben er 1 keer geweest voor de lunch. Kaart met een zeer uitgebreid assortiment. Van “city ball” en enorme bal gehakt met brood en sate, tot heerlijke fajitas en belegde broodjes beef, chicken en garnalen. Warme en koude schotels. Prijzen varieren tussen de 5 en 12 euro. Mijn italiaanse bol met beef en mozarella was in ieder geval eg lekker en ruim voldoende. Prijs € 6,50. Snelle vriendelijke bediening. Gelegen aan de pier waar ook de cruise schepen aan komen dus met uitzicht over de zee. In het weekend erg gezellig om uit te gaan zeker als er live muziek is (al gaat dat natuurlijk op voor iedere kroeg)

Sense: Tegenover de ingang van het Plaza "van der Valk" resort is Sense gelegen. Lunch en diner en in de avond wordt dit restaurant omgevormt tot cafe. Vooral in de weekenden drukker. Soms live muziek. Met het diner hebben ze een "daghap" voor ongeveer 17 NAF (+/- € 7,50). Dat kan dus van alles zijn. Van schnitzel, salade en patat tot zuurkool met worst. Normaal eten voor een redelijke prijs. Lekker buiten zitten en een leuke "lounge" plek. Ook hier is in het weekend vaak live muziek en is het een goede plek om te gaan stappen. Iets uit de route waardoor je wel afhankelijk bent van vervoer als je later ergens anders naar toe wilt gaan.

............. - Chinees restaurant (naam volgt) aan de Kaya nikiboko zuid (blauw gebouw). Redelijk eten voor een hele lage prijs. Ruime keuze uit 6 NAF gerechten (= € 2,60). Beef, chicken of prok met half zoete aardappelen en rijst (mitar, mitar), bami ( is hier spaghetti), Mie of rijst. Lekker gegrilde kipsate voor 3,50 NAF, enz. Een portie "bami speciaal" van rond de 17 NAF bestaat uit een ruime hoeveelheid spaghetti, ei, sate, inktvis (frituur) en ik schat een pond kipschitzel. Met sate saus en kroepoek. Voor die prijzen is hier zelf niet te koken. In het restaurant zelf zitten altijd veel lokalen. Biertje 2,50 NAF en sigaretten per stuk te koop. Goede sfeer.

RIBS-factory: Aan de Kaya J. N. E. Craane, t.o. karels, vind je de "ribs-factory". Trap op naar boven en kijkt uit over de baai van kralendijk en neer op het boulevard publiek. Leuke plek qua ligging. Petra had een zoete ribs (full). Goed in de marinade en mooie spare ribs. Niet te groot qua portie !. Marc had zin in een mixes grill maar kreeg de waarschuwing dat dit er veel zou zijn. Daarom maar met zijn tweeen besteld met wat extra patat. En dat was inderdaad voor ons beide ruim voldoende. Flinke stukken rib, gegerilde kip en malse beef. Alles met marinade klaargemaakt. Hierdoor krijgt alles jammer genoeg wel wat dezelfde smaak. Maar het was zeker een prima stukje vlees. Ribs kosten NAF 28,- (€ 13,-) en de mixed grill NAF 54,- (€ 25,-). Tot slot een waarschuwing voor de drankjes in deze tent !!!! --> alle frisdranken zijn van een hele sklechte kwaliteit. Cola en bv ijsthee waren niet te drinken. Neem dus iets uit een fles. 

Karels: Ook aan de Kaya J. N. E Craane vooral bekend om zijn prachtige pier waar je met zicht op zee en kralendijk kunt genoieten van een hapje en drankje. Een heerlijke plek om na het werk even bij te komen met zijn happy hour van 17:00 - 19:00. Naast de pier horen ook nog een aantal restaurants bij Karels zoals "zeezicht". Daar zal ik later meer over schrijven

La Barca: Gelegen aan de kaya Jan N.E. aan het water hebben wij gegeten bij restaurant La Barca. Typisch italiaans restaurant die veel pasta's op het menu heeft icm de vele verse vis soorten die het eiland rijk is. Prijs/kwaliteit verhouding is prima. Wij hebben daar met een groep gegeten.
Diverse a la carte gerechten besteld. Voorgerechten waren de gebruikelijke en niet zo bijzonder.
Hoofdgerechten waren met verse ingredienten bereid en bijzonder van smaak. Kosten, incl drankjes, ongeveer $ 30,- p/p.
Nadeel van dit restaurant is dat je buiten eet en er eigelijk geen goede mogelijkheden zijn om droog te zitten als het gaat regenen.
Dus niet heen gaan in de regentijd en alleen op het laatste moment. Vooraf reserveren is hier niet handig of je moet van een gokje houden.

Karels : Bij Karels "zeezicht" hebben we de red snapper special gegeten. 2 heerlijke traditioneel klaargemaakte "red snappers" met een frisse mango/ananas saus. Overigens aan te bevelen om overal op voorhand al aan te geven dat je eventuele sauzen apart wil hebben van je hoofdgerecht.
Men heeft de neiging hier om te veel sauzen over de hoofdgerechten te doen.
Bij Karel is het prima vis eten. Ze kopen met grote regelmaat verse vis van de lokale bevolking.
Dit hoor ik ook van collegae al zijn de meningen over de kwaliteit zeer wisselend. Blijkbaar maakt het uit welke kok op welke avond kookt !!
Gerechten met vlees vind ik hier minder. Prijzen liggen hier wat hoger dan elders.
Hoofdgerechten zijn ongeveer $ 30,-.

La Guernica , ook onderdeel van 'karels' is het tapaz restaurant van Bonaire. Diverse tapaz gerechten die per persoon per portie worden verkocht voor $ 5 tot 10 per portie.Wij hebben daar een vispalletje ($ 22,-) met 3 soorten vis gegeten. Grouper, kings-garnalen en wahoo.
Erg lekker met bijzondere sauzen. Mooi in evenwicht. Met een goede Chardonnay.

BBQ- Bobbejans aan de Kaya Albert Engelhart. Nederlandse fastfood friet en BBQ met idonesian twist.
Heerlijke sate, gado-gado en satesaus bij friet, spare ribs en kip. De Bobbejans special heeft het allemaal
voor slechts $ 13,-. Let wel ze zijn alleen op vrijdag t/m zondag open en er is maar beperkt ruimte om te zitten.
Afhalen is de beste optie voor een goede picknick of even een avondje 'makkelijk' eten.

Fastfood BBQ - Op het parkeerterrein vlak voor de gevangenis midden in het centrum staat iedere avond een bbq wagen.
Spareribs zijn een aanrader. Hoewel de ene keer beter dan de andere.
Veel locals komen hier even een late snack halen. Portie spare ribs met patat voor ongeveer $ 7,50.

RoomeR - In de wijk BelNem aan de E.E.G. boulevard 97 is gelegen hotel - restaurant RoomeR. Een kleine kaart maar toch wel verrassende smaak.
Traditionele maar perfecte ribeye voor $ 22,- maar ook beef stew ($ 14,-) of een heerlijke roti is hier verkrijgbaar.
Zeker de moeite waard om een keer rustig te gaan eten. Let wel - buiten eten is er goed te doen maar er zijn veel muskieten. Wees dus goed voorbereid.


Pasa Bon Pizza _ BAD PIZZA  - aan de Kaya Gob. N Debrot 42 is deze (soms) hele goede pizzeria gelegen. Met standaard 6", 12" ($12,-)of 16" cheese (mozerella) pizza waarbij je zelf diverse topings a $ 0.55 per topping, kan kiezen. Knapperige, niet te dikke bodems. Heerlijke toppings waarbij je kan kiezen tussen neutraal tot zeer pittig. Maar ook pizza's met goede verse vis zijn verkrijgbaar. Trek in pizza, dan is dit een aanrader .... OF NIET ?. Hij is wat duurder dan andere pizzeriaen dan verwacht je  kwaliteit maar dat is jammer genboeg niet altijd het geval. Een aantal maal hebben wij daar hele goede pizza's gegeten, maar ook hele slechte. De laatste keer ansjovis ipv artisjokken en een pizza die gewoon weg niet gaar was. Je at (behalve de bodem) deeg !!.
Wij terug. En kregen 1 nieuwe met artisjokken. Zwart op de bodem want blijkbaar wilde ik hem "knpperig", zo vertelde de kok. En de andere was zo weer in de oven geschoven. Behalve het stuk wat ik er al af had gesneden. En ook deze zwart en dus feitelijk oneetbaar. In plaats dat de kok excuus aanbied geeft hij aan dat de rauwe pizza eigenlijk goed was ???? Met andere woorden wij zagen dit verkeerd. Ongelooflijk slechte oplossing van zijn fout en dan heb ik het nog niet eens over de slechte service. Na deze absurde behandeling en oplossing laten wij BAD PIZZA voortaan links liggen en rijden door naar rum runners voor een pizza. Waar deze enorme verschillen in kwaliteit vandaan komt is een raadsel. Jammer want als de kok een goede dag heeft is het absoluur een super pizza. Maar wij nemen die gok niet meer.